Krásný den,

studie ukazují, že žena zjistí vše potřebné o potenciálním partnerovi z jeho prvního polibku. Nejsme to jen my lidé, kdo projevujeme zájem o druhé pohlaví tímto způsobem. Šimpanzové Bonobo se také pusinkují. Sloni si vzájemně strkají choboty do pusy. A třeba lišky si olizují tváře.

A jaký je vědecký a emocionální důvod, proč se lidé líbají?

V různých kulturách probíhá „líbání“ jinak. Například Eskymáci si třou o sobe nosy a Polynésané nebo Malajsijci na sebe navzájem špulí rty, což  vyjadřuje, že je ten druhý přitahuje. Názory na to, jak „vzniklo“ líbání se různí. Jedna teorie například říká, že líbání mezi partnery začalo ve středověku, kdy rytíři líbali na ústa své ženy, aby zjistili, zda nepily alkohol, když oni byli pryč na soubojích. Nejvíce rozšířený názor je ale ten, že se lidé líbají, aby tak poznali správného partnera, který jim bude vyhovovat. Když jsou naše tváře blízko u sebe, dochází k výměně feromonů a tímpádem si vlastně vyměňujeme biologickou informaci o tom, jestli můžeme s tím druhým stvořit zdravé a silné potomky.

Z vědeckého pohledu bychom líbání popsali takto: polibek vyvolává sérii nervových propojení a chemických procesů, které přenášejí dotekové vzruchy, sexuální vzrušení, pocity blízkosti, motivaci pokračovat v poznávání partnera a někdy i eufórii.

První polibek může být počátečním měřítkem toho, jak zjistit potenciální úspěch budoucího vztahu.

Více než polovina lidí se poprvé opravdu líbalo ve věku kolem 14 let. Pro některé to nemusel být ten nejlepší zážitek. A proto je dobré v dospělém věku něco o umění líbání vědět a při každém prvním polibku si uvědomovat, jaké procesy v nás právě probíhají, a že kvalita prvního polibku může určovat kvalitu budoucího vzájemného napojení, které je tak důležité pro dobrý a harmonický vztah. Zkoumejte, jakým způsobem k Vám partner přistoupí, jak a kde vás chytne, jak chutná (dbá o svůj dech?), jestli je vášnivý nebo spíš zdrženlivý, jestli je jeho polibek jednoznačný a pevný anebo spíše bojácný nebo nejasný, zda je jemný a má ohledy na Vás, anebo je hrubý a vezme si takzvaně co chce – to vše může vyjadřovat energii, s jakou přistupuje k seznamování s Vámi, a se kterou bude vstupovat do vztahu. Líbejte se tedy pokud možno vědomě.

A jestli byste se chtěli o líbání dozvědět více, tak vědní obor, který se tím zabývá, se jmenuje philematologie.

Pokud máte jakékoli dotazy týkající se seznamování, pošlete mi je zdarma přes kontaktní formulář a já vám na ně moc ráda odpovím.

S láskou

Monika Trčková