Když vám partner řekne: „Miluji tě“, věříte mu?

Cítíte se s ním bezpečně? Dokážete přijímat jeho projevy lásky a svobodně mu je vracet zpět?

Anebo je nějaká část ve vás, která vás drží zpátky? Něco uvnitř vám tu a tam říká:

„Kdyby mě opravdu milovala, chtěla by se mnou spát častěji. Možná už do mě není blázen, tak,  jako předtím“ nebo

Kdyby mě opravdu miloval, byl by stejně nadšený trávit čas spolu, jako je nadšený, když si jde opravovat motorku“

Kdyby mě opravdu miloval, choval by se stejně, jako když jsme se potkali“. 

„Možná říká, že mě miluje jenom proto, že se to má. Možná je to pro ni jen rutina, už to tak necítí, ale bojí se mi to říct“.

Pokud máte podobné pochybnosti, jak poznáte, jestli je na nich něco pravdy? Jak poznáte, že vás váš partner opravdu miluje? Co když vám řeknu, že neexistuje nic, co může váš partner říct nebo udělat, aby vám dokázal skutečnou lásku?

Ani když vám milionkrát řekne „miluji tě“, nemusí to být důkaz lásky.

Ani když vám koupí diamantový prsten.

Ani když z vás každý den vášnivě strhne šaty a chce se s vámi pomilovat.

Ani když pro vás připraví velkolepou oslavu narozenin.

Ani když spolu budete každou minutu vašeho života.

Ani když se vezmete a budete mít děti – tak to nemusí znamenat důkaz lásky.

Ano. Nic co váš partner udělá na důkaz své lásky k vám, vás nepřesvědčí do té doby, než si odpovíte na otázku: „Mám opravdu rád / ráda sám / sama sebe“?

Pokud nejste opravdově zamilovaní sami do sebe, budete mít často pochybnosti a nedůvěru v lásku partnerovu. Nebudete plně věřit, že s vámi je KVŮLI VÁM. Něco ve vaší hlavě bude tu a tam říkat: „možná se mnou zůstává jen kvůli dětem“, „možná se mnou randí, protože není nikdo lepší“, „možná si mě bere, protože se prostě chce vdávat“, „možná jen nemá odvahu mě opustit a začít někde znovu..“

Identifikujete se s některým z těchto 4 projevů? Pokud ano, může to být znamení, že nemáte vypěstovaný dostatek sebelásky.

1. Stále hledáte ujištění z venku

Možná potřebujete dost často slyšet, že si váš partner myslí, že jste atraktivní, anebo děláte věci, které překračují vaše hranice, jen abyste se někomu zavděčili – oboje je známkou toho, že zanedbáváte sami sebe a tvrdě pracujete na tom, aby váš protějšek neměl důvod vás opustit.

2. Máte pocit, že nemůžete najít toho pravého

Věnujete se on-line seznamování, měli jste celkem dost rande a možná jste si začali i nějaký vztah. Ale vždycky najdete něco, co vás odradí. Něco, co není úplně tak „správně“, jak si přejete. Máte spousty ideálů o vztazích, a jak by měly fungovat a myslíte si, že budete šťastní teprve, až najdete přesně tenhle ideál. Ale i kdyby se vám to podařilo, až počáteční zamilování opadne, začnete být znovu nespokojení.

3. Jste hodně aktivní a zaměstnaní

Pracujete hodně? Máte spousty koníčků? Děláte několik sportů najednou? A pokud právě nejste na dovolené, tak si ji alespoň plánujete? Na tom nemusí být nic špatného, já jsem pro, prožívat svůj život naplno, ale pokud to přeháníte a stále vymýšlíte nové a nové aktivity a projekty, může to být známka toho, že se snažíte odpojit od své reality, kde vám něco chybí, nebo nefunguje. Snažíte se odpojit od pocitů, které vyúsťují z nedostatku sebelásky.

4. Utrácíte hodně času, peněz a energie na to, abyste byli šťastní

Pokud se stále honíte za něčím „dalším“, ať už je to nové oblečení, nové auto, nebo byt, nebo terapeut, který vám má pomoci s vašimi „problémy“, nebo třeba nová dieta, díky které se máte začít cítit v životě dobře, možná utíkáte od jediné věci, která vám může dát opravdové štěstí, a to je láska sám k sobě.

Společným jmenovatelem těchto 4 bodů je pocit osamocení a prázdnoty. Kamarádi vám možná říkají, jak máte skvělý život, ale někde v hloubi duše cítíte, že to prostě není ono.

A to ONO je právě nedostatek sebelásky.

To, co hledáte, vám nemůže dát váš partner, ani vaše práce, ani váš aktivní životní styl, ani nové auto. A dokud budete hledat naplnění mimo sebe, zůstanete v jistém ohledu nešťastní.

Možná je pro vás těžké se identifikovat s tím, co jsem popsala výše. Pokud jste se tam alespoň trochu našli, možná cítíte smutek. Ale skvělá zpráva na tom je, že se můžete naučit milovat sami sebe! A až se to stane, bude to mít dominový efekt na všechny ostatní oblasti vašeho života – po zbytek vašeho života. A to je typ bezpečí a jistoty, který si za peníze koupit nemůžete.

Já sama vím, o čem mluvím. Mnoho let jsem hledala důvody, proč mi vztahy nefungovaly. Hledala jsem ale ve vnějším světě. Nejdřív tak, že jsem vinu házela na své partnery. Potom jsem začala navštěvovat desítky seminářů, aby mě tam „napravili“ a „připravili“  na krásný vztah. Slovo sebeláska jsem slýchávala na každém rohu, ale nikdo mi přesně neřekl, jak to mám udělat. Tak jsem to nebrala za tolik podstatné, když se na to nikdo z mých „guru“ nezaměřoval. Ale přišel další vztah, který nefungoval. A pak další. A až když jsem se opravdu začala učit milovat sama sebe, věci ohledně lásky a vztahů se rapidně změnily. A tak už vím, že to co vám radím, není klišé. Je to nutnost – pokud chci žít kvalitní vztah, v pravdě a upřímnosti k sobě a druhému.

Pokud chcete vědět, jak na to, moc ráda vás tímto procesem provedu. Kromě toho, že se naučíte milovat sami sebe, naučíte se, jak najít klid své mysli a srdce, abyste konečně mohli spočinout v krásném fungujícím a dlouhotrvajícím vztahu a užívat si ho.

Přestanete být v hloubi sebe kritičtí k ostatním a přestanete je soudit.

Nebudete mít potřebu někomu něco dokazovat.

Přestanete schovávat, předstírat anebo obhajovat svoje pocity.

Budete se cítit plně milovaní ostatními, aniž byste měli potřebu neustále jejich lásku „testovat“.

Přestanete vidět to „špatné“ v ostatních. Lidé kolem vás nebudou svými činy spouštět neláskyplné procesy vzteku, smutku, strachu..

Takže: vaše otázka by neměla být: „Miluje mě můj partner opravdu?“

Ale spíš: „ Mám opravdu ráda / rád sám / sama sebe?“

Až odpověď na tuto otázku bude ANO, už nebudete muset pochybovat o lásce vašeho partnera. Protože sebeláska, je nejvíc přitažlivá kvalita, kterou svému protějšku můžete nabídnout, a pak vás už nebude chtít opustit.

S láskou

Monika Trčková