Na tuhle otázku se mě moji klienti ptají neustále. A já jsem se na ní ptala polovinu svého života taky. A když jsem se o vztahy a seznamování začala doopravdy zajímat, zjistila jsem, že to je takhle: PROTOŽE TY ŠPATNÉ PARTNERY SI VYBÍRÁ NAŠE ZRANĚNÉ JÁ!

Teď si asi říkáte, co je to za nesmysl, jaké zraněné já, o žádném nevím..!??

Nechte mě vám to vysvětlit. Osobnost nás všech se skládá z mnoha částí, ale pojďme se podívat na ty dvě zásadní. Máme v sobě jednak naše „Malé já“, neboli Zraněné já, neboli ego a potom máme Vyšší moudré Já (neboli duši, vnitřní moudrost). Neberte to nijak esotericky, přítomnost těchto dvou částí je dnes již popisována i v psychologických kruzích.

No a to Zraněné Já je ta část vás, která se cítí nekompletní. Protože nedostala v minulosti to, na co měla nárok. Je to otázka naší ceny a vlastní sebehodnoty. Nepřijdeme si dost dobří.

Například pokud moje Zraněné Já, to znamená moje Malé já,  si je nejisté, zda je hodné toho, aby bylo milováno, tak se jistá část ve mně nějakým způsobem cítí špatně, pokaženě, nemilovaně. A protože tuhle část nemůžeme od sebe odpárat, tak přesto, že si jí často nejsme vědomi, ona prosakuje do našeho jednání, přemýšlení a i výběru lidí, kterými se obklopujeme.

Na druhou stranu vaše Vyšší moudré Já je část, která je neustále napojená na lásku, pravdu, moudrost a vnitřní mír. Tohle vaše druhé Já bez jakýchkoli pochyb ví, že jste hodni nekonečné a bezpodmínečné lásky a ví, jaká je vaše skutečná hodnota. Že jste jedinečná osoba, která má tady na světě svůj úkol a svoje důležité místo. Můžeme říct, že  Vyšší Já je vlastně opakem vašeho ega.

V každém okamžiku v nás jedná jedna z těchto dvou částí. A mnoho z nás, bohužel většinu času operuje a jedná z pohledu ega. A potom se cítíme malí a bezmocní, neschopní ovládat, tvořit a kontrolovat náš život a snažíme se všemožně vyplnit jakousi prázdnou díru v sobě.

Ego hledá ve vnějším světě lidi a věci, které by nám pomohli získat vlastní hodnotu  a celistvost. Ego věří, že když budeme mít více peněz, lepšího partnera, hlubší vazby s okolím, budeme vypadat lépe a tak dále, budeme konečně šťastní.

Ale ego nebude nikdy šťastné..možná jen na chvíli…Protože podstatou ega je, že se cítí nedokonalé nebo neúplné. Takže pokud žijete svůj život z ega, budete stále cítit, že ve vašem životě něco chybí.

No a ego začne být velmi aktivní ve chvíli, když se jedná o vztahy. To proto, že ze vztahů  vzniká nejvíce zranění. Všichni jsme v minulosti byli zraněni a v paměti (i když nevědomě) si neseme tato zranění do dospělosti. Pokud jsou zranění z dětství ve vás stále aktivní, tak si budete do života přitahovat lidi, kteří vám budou právě tato zranění způsobovat a vytahovat je na povrch. A vy se je buď naučíte léčit, anebo se budete trápit.

Například pokud se vaše zranění týká toho, že jste se v dětství cítili odmítnutí, nebo opuštění, velmi pravděpodobně se budete ve vašich vztazích cítit podobně.

Vaše nevědomí je prostě naprogramováno na to, aby do vašeho života přitahovalo lidi, kteří aktivují vaše zranění. To zní krutě že? Proč se to tedy děje? Protože je to snaha vašeho vyššího já, neboli duše o to, aby se vaše zranění na hluboké úrovni vyléčila.

Může to být frustrující. Ale jen pokud si vaše zranění uvědomíte, můžete je vyléčit. Veškeré nepříjemné pocity ve vztahu vyplavou na povrch právě proto, abyste z nich mohli vyrůst!

Vaše Vyšší Já ví, že jste nádherná, důležitá, jedinečná, láskyplná a hlavně LÁSKY-HODNÁ!

A chce, abyste to o sobě VĚDĚLA I VY SAMA!

Pokud se napojíte na vaše Vyšší Já (neboli láskyplný zdroj ve vás), nutkání znovu přehrávat vaše zranění skrz ostatní lidi se zmenší nebo úplně zmizí.  A pak si uvědomíte, že ti „špatní“ partneři byli vaši „učitelé“. Učili vás, abyste se dostali do správné úrovně bytí, kde si sami sebe budete cenit a vážit.

Bohužel nic nás neinspiruje k růstu víc, než zlomené srdce.

Napište mi dolů do komentářů vaše otázky k tomuto článku. Budu moc ráda i za vaše zkušenosti , zda se vám daří žít život v napojení na vaše Vyšším Já a jaký rozdíl vám to přineslo do života oproti jednání z ega. Těším se na Vás!

S láskou

Monika Trčková