Sen o princi na bílém koni – často přehlížený problém, který vás stále drží single

Jste často zklamána z toho, co láska přináší? Stává se vám, že začínáte nové vztahy s velkou intenzitou a euforií a o pár týdnů, nebo měsíců později zjistíte, že euforie klesá a vztah hořkne? Pokud máte vztah, přemýšlíte nad tím, jestli jste si nevybrali špatného partnera, a jaké by to celé mohlo být, kdyby…? Toužíte po tom, aby se vrátily ty krásné romantické chvíle, jaké jste zažívala, když vztah začínal? Stupňuje se mezi vámi napětí, protože cítíte, že se ztratil ten „pocit“ velké lásky?

Možná žádný z těchto pocitů nemá co do činění s vaším partnerem.

Realita versus pohádka

Měla jsem jednu klientku a ta měla od dětství moc ráda pohádky. Od puberty měla jasnou představu, jak se se svým partnerem seznámí, a jaký ON bude. Její nejoblíbenější pohádky byly o tom, jak princ zachrání princeznu, nebo chudou dívku z jejího nešťastného života a díky němu ona může žít šťastný život. Věřila, že jednoho dne se takový princ objeví i v jejím životě. V dospělosti tomu ovšem  bylo spíše naopak. Zažívala jeden neuspokojivý vztah za druhým. Vždy se rychle zamilovala, a to většinou velmi fatálně, ale jakmile svého partnera lépe poznala a uviděla jeho nedokonalosti, ztratila zájem a začala ze vztahu couvat, nebo dělat nevědomě všechno proto, aby vztah skončil. Navenek to ale vypadalo, že on je tou příčinou. Ta klientka nebyla jen jedna. Je jich mnoho a já patřila mezi ně.

Nevědomě přehráváme své dětské pohádky. Věříme ve specifickou formu toho, jak má láska vypadat a tato forma vyžaduje specifické chování od muže. Když se očekávání nepotkávají s realitou, začneme být nespokojené.

Nacházíte se v tomto vzorci? Máte určitou představu o tom, jak by láska měla vypadat? A v hlavě nevědomý scénář, jak by se váš partner měl chovat?

Pojďme se na to podívat ještě jednou. Vaše vztahy začínají úžasně. Cítíte, že už jste našla toho pravého. Konečně dostanete přesně takovou lásku, po které toužíte. Našla jste někoho, kdo vás bude milovat bezpodmínečně, naslouchat vám, když se cítíte zranitelná, nebo smutná a podpoří vás, když se vám děje něco nemilého. Našla jste nejlepšího přítele, nejbližší osobu a skvělého milence. Ale potom…On se najednou začne chovat jinak. Odcizeně. Bez zájmu. Není pro vás k dispozici. Je nevrlý. A vy se začnete také chovat jinak. A cítit jinak. Jste zničená z toho, že vás láska opět zklamala. Proč jsou vztahy a láska tak těžké? Věřila jste, že teď už to bude jiné..

Problém není venku, ani v lásce, ale uvnitř vás

My sami nevědomě lásku blokujeme, místo toho, abychom ji nechaly vstoupit do svého života. A protože nevíme, co je skutečným původcem problému, volíme špatná řešení. Utíkáme. Ukončíme vztah. Obviňujeme druhého. Hledáme podporu všude možně. Ale problém, pokud od něj utečeme, se bude příště opakovat znovu a často s ještě větší intenzitou.

Jakmile si uvědomíte, že problém je zakořeněn většinou už ve vašem dětství a že vás tato chybná přesvědčení drží o toho, co skutečně chcete, můžete to změnit. Jinak zůstanete navždy sama, zklamaná a s přesvědčením, že opravdová láska nejspíš neexistuje.

Ve skutečnosti, pokud jsme neustále zklamávání tím, jaký život je a že věci nejsou takové, jaké bychom si je představovali, jsme uvnitř nespokojeni sami se sebou.

Plně sami sebe nemilujeme a nepřijímáme, takže nemůžeme plně milovat toho druhého. Naše představy nás drží od skutečného prožívání lásky. Projektujeme si svá nevědomá přesvědčení na všechny situace, ve kterých se nacházíme.

Zeptejte se tedy sama sebe, zda nemáte nějaká přesvědčení, která jste si možná vytvořila už hodně dávno, a kterých byste se měla zbavit, abyste dokola nežila jen ve své fantazii, zklamaná realitou. Přesvědčení nám nedovolují prožívat život takový, jaký je právě teď. Dokud je neodložíme, nepřijde nám do života to, po čem toužíme. Vztah naplněný láskou a radostí a nekonečnou vděčností za to, že něco tak krásného můžeme prožívat.

Pokud zažíváte v lásce zklamání a frustraci, kontaktujte mě a můžeme společně projít procesem, který mě osobně pomohl zbavit se limitujících přesvědčení, blokujících lásku v mém životě a tento proces fungoval už u desítek klientů.

S láskou

Monika Trčková