Dobrý den moji milí,

dnes jsem se rozhodla pro vás zveřejnit průzkum OKCupid, což je americká mobilní seznamovací aplikace, fungující i u nás.  Je považována za serióznější verzi Tinderu. Tento průzkum se týká toho, nakolik ženy oslovují v on-line prostředí muže jako první.

Z průzkumů účastníků OKCupid vyplývá, že muži i ženy vykazují podobné způsoby chování v oblastech jako „likování“, pohlížení profilů a konverzace. Poměr mužů a žen vychází tak, že je zhruba 1,5 muže na jednu ženu.

Ženy jsou v určitých věcech v seznamování velmi aktivní, až 43% žen preferuje rozdělení placení za útratu na rande, oproti  pouze 17% mužů.

Ale je tu jedna oblast, kde ženy zkrátka aktivní být nechtějí, a to je zaslání první zprávy muži. Ženy pošlou zprávu muži jako první 3,5x méně častěji, než muži ženám.

Hraje roli to, kolik žena dostává zpráv?

Může to být tím, že ženy, které dostávají hodně zpráv nemají potřebu kontaktovat muže sami a ty, které nedostávají tolik zpráv, jich posílají více?

Překvapivě ne. Počet zpráv, které žena dostane, nemá vliv na to, kolik mužů osloví. Ať žena dostane 0 nebo 10 nebo 20 zpráv, neovlivní to její chuť posílat zprávy jako první. Naproti tomu muži iniciují zasílání zpráv nezávisle na tom, kolik zpráv dostanou, a spíš čím více zpráv dostanou, tím více také posílají.

Hraje roli věk?

Posílají starší ženy více prvních zpráv, například z důvodu, že jsou více sebejisté? Kontaktují muže první, protože už lépe vědí, co chtějí?  Také ne. Věk nehraje v tomto velkou roli. Obecně vzato, ať jste mladší nebo starší, počet prvních zpráv mužům je stejný. Muži píší nejvíce ženám ve věku mezi 20-40 let.

Hraje roli atraktivitu

Na Ok Cupid  vaše atraktivita nezávisí jen na tom, jak vypadáte, ale také na tom, jak kvalitní a profesionální máte fotky a samozřejmě na obsahu vašeho profilu. Možná že ženy, které se cítí být více atraktivní, nemají potřebu oslovovat muže první a nechají se dobývat?

Také ne. I v této oblasti ženy vykazují podobné chování. Za to muži, kteří jsou nejvíce atraktivní, posílají nejvíce zpráv. Asi si užívají pozornosti žen a dávají na odiv svoji atraktivitu, což jim zvyšuje sebevědomí.

Zdá se tedy, že ať se na to podíváme z jakéhokoli úhlu, ženy zkrátka velmi málo oslovují muže jako první.

Zajímavá pravda ohledně zasílání zpráv

Když se pracovníci v OkCupid zaměřili dále na analýzu posílání prvních zpráv, zjistili zajímavou věc. Každý, kdo oslovuje první, téměř vždy osloví někoho více atraktivního, než je on sám. Vyjádřeno v číslech je to tak, že muži oslovují ženy cca o 17% atraktivnější, než jsou sami a ženy muže o 10% atraktivnější. To znamená, že když je žena pasivní, bude dostávat zprávy od méně atraktivních mužů.

Čili když žena osloví muže jako první, mění to situaci v její prospěch.

Muži mají tendenci téměř vždy odpovídat. Když žena osloví muže jako první, má 2,5 x větší šanci, že ji odpoví než naopak. Takže má nejen větší šanci, že dostane odpověď, ale také bude konverzovat s více atraktivními muži.

Z toho, co bylo řečeno tedy vyplývá, že většina žen na OkCupid čeká, až bude oslovena. Tím dostává zprávy od mužů, kteří jsou cca o 5% méně atraktivní. Když ovšem pošle první zprávu ona, muž, s kterým začne konverzaci, je o 7% atraktivnější než ona.

Zdroj: OKcupid. Tento článek jsem přeložila ze zdrojů OKCupid. Neobsahuje moje názory, ani nenabádá k tomu, že cesta k vysněnému vztahu je oslovovat muže jako první.