Zažila jste s někým intenzivní chemii, milování bylo úžasné, ale o několik týdnů,  nebo měsíců později, se vám daný muž už neozval?  Pokud ano (stejně jako já, a to mnohokrát!), čtěte dál.

To, že nemáme seznamovací dovednosti, když nám je osmnáct nebo dvacet, je normální. My je ale nemáme ani v pozdějším věku! Určitě bylo na začátku mnoho otázek, které jste si mohla položit a zabránit tomu, že vám někdo opět! zlomí srdce.

Pevně ​​věřím, že prevence je mnohem jednodušší a účinnější, než se potom složitě vyhrabávat z bolesti. Když budete vyzbrojena správnými otázkami, zabráníte tomu, abyste trávila drahocenný čas s lidmi, kteří vám jen využijí.

Mezi moje klientky patří pozoruhodné a úžasné ženy, které zkrátka nemohou najít to, co hledají a co si právem zaslouží. Najít smysluplný vztah, který skutečně trvá. Nakonec, po několika, nebo mnoha špatných zkušenostech se začnou ptát sami sebe:

„Je se mnou něco špatně?“

Je zdrcující otevřít své srdce a duši dalšímu potenciálnímu vztahu a pak vidět, že se vám váš „sen“ rozpadne před očima.

Vše, co chcete, je JEDEN partner – JEDEN vztah, který bude láskyplný a dlouhodobý. Chcete se s partnerem cítit dobře, bezpečně, chcete cítit vzrušení z toho, že můžete milovat tu správnou osobu. Nechcete se usadit jen tak s někým.  Chcete, aby to byla osoba, která za to stojí za to, za všechny vaše předchozí romantické boje.

Osoba, která bude vaším „plus 1“, člověkem, se kterým můžete počítat, který s vámi bude usínat každou noc, a ráno se s vámi probouzet, a když nebude moci být zrovna u vás, tak zavolá, nebo pošle sms, že na vás myslí.  Partner, který neuteče před prvním problémem nebo krizí, ale naopak bude umět pracovat společně s vámi na tom, aby vaše láska rostla a vztah vzkvétal. Abyste mohla s jistotou říci: „Vím, že je to vztah, ve kterém mám v úmyslu být.“

Vaše realita je bohužel odlišná. Dosud jste nikoho takového nepotkala. Chodíte na večírky a různé akce buď sama, nebo s nezadanou kamarádkou. Přitom toužíte sdílet tyto okamžiky s někým, koho milujete, chcete se držet za ruce, spolu se smát a plánovat budoucnost.

A opět se vrací otázka:

„Je se mnou něco špatně?“

Není!! Nic s vámi není ŠPATNĚ!! Dnešní problémy v seznamování a hledání životního partnera mají mnohem širší a hlubší souvislosti. Jednak na vás byla pravděpodobně přenesena nějaká rodinná nebo kulturní limitující přesvědčení, které sabotují úspěch v lásce. K tomu se mění celkové paradigma ohledně vztahů. To, co fungovalo v minulosti už je dnes jinak, ale my ještě přesně nevíme jak se k nově ke vztahům postavit.  A pak je tu současný systém seznamování. Pokud se v něm nevyznáte, můžete být dokola neúspěšná. Moderní komunikace a technologie, dohromady s kulturou okamžitého uspokojení – vytváří prostředí, které neumožňuje rozkvétat a prospívat skutečné intimitě. Tento systém vás bez dostatečných znalostí spíše připravuje na opakované selhání.

Dva scénáře průběhu RANDE, které asi nedopadne

Řekněme, že se seznamujete přes nějakou aplikaci, nebo na on-line seznamkách. Někdo se vám zalíbí a začnete si spolu psát. Vše plyne dobře, druhá strana je vtipná a zábavná a vy začnete být natěšená na setkání.

Brzy začnete cítit, jako byste tuto osobu znala. Jste nadšená. Skutečnost ovšem je, že daného muže v tuto chvíli znáte cca ze 2%. Tohle si většinou neuvědomíte, zažíváte vzrušující okamžiky a začnete se připravovat na rande. S tím samosebou přicházejí první malinké pochybnosti: „Co když se mu tváří v tvář nebudu líbit?“ nebo „Co když já jemu ano, ale on mě ne?“ Už v této chvíli je vaše rande zatíženo tlakem a potřebou, aby vše proběhlo správně. Tento stav úzkosti vám zabrání, abyste byla PŘÍTOMNÁ a SPONTÁNNÍ. Stručně řečeno, zabrání vám v tom, abyste se chovala AUTENTICKY.

A totéž se děje s NÍM.

A pak rande může probíhat jedním ze dvou způsobů:

♥  Cítíte, mezi sebou celkem rychle chemii a začnete se také rychle intimně sbližovat. Vše je velmi romantické. Máte pocit, že je to konečně ten pravý, jste pohlcena!

Jiskra vášně mezi vámi nepřeskočila a tak HO odsunete do složky NE, nebo složky KAMARÁD. Vaše naděje spolu s náladou klesá, protože víte, že se musíte opět vrátit na začátek, což je dost frustrující.

Co když vám ale řeknu, že je veliká šance, že se ve vašem odhadu, a to v OBOU případech mýlíte? Proč? Protože jsme si řekli, že se v této chvíli znáte pouze z 2% a navíc jste se oba chovali pod vlivem tlaku a fantazijních očekávání.

Pojďme se na to podívat ještě hlouběji.

Předpokládejme variantu, že jste si padli do oka. To, jestli jste spolu slučitelní, nebudete vědět dříve, než za několik měsíců, protože zatím jste ještě neodhalili své pravé já. Oba se snažíte být milí,  a malujete o sobě ne zcela přesný obraz. Máte nasazenou masku s názvem „ Prosím, ať se ti nepřestanu líbit“, takže i když si myslíte, že jste si „klikli“, tak jste si ve skutečnosti klikli pouze s MASKOU toho druhého.

Abyste se oba mohli ponořit do skutečné intimity, musíte se odhalit. Ukázat pravdu o tom, kdo skutečně jste, což vyžaduje, abyste byli zranitelní. A to zkrátka trvá. Čili si v tomto případě vytvoříte o druhém iluzi, často na základě vašich chybných vzorců a limitujících přesvědčení a pustíte se do toho po hlavě. Otevřete svoje srdce někomu, koho vůbec neznáte. A dobře víte, co se stane, pokud začnete emocionálně investovat do vztahu ještě dříve, než jste si jistá, jestli ten druhý za to opravdu stojí. Vytvoříte si o něm fantazii, která se potom špatně rozbíjí a vy na ní lpíte, i když se věci začínají ubírat ne zrovna dobrým směrem.

Teď řekněme, že se věci ubíraly opačně a mezi vámi chemie dostatečně neproudila.

Pokud vezmete v úvahu všechno, co jsem napsala výše, a uvědomíte si, že oba máte nějakou masku, můžeme říci, že správnou analýzu kompatibility máte vypnutou. Možná, že kdybyste oba byli méně pod stresem a měli více času na to, poznat se přirozenějším způsobem, zjistila byste, že naproti vám sedí láska vašeho života, jen vy jste to nepoznala. Doporučuji, i když potkáte někoho, s kým necítíte napoprvé silnou chemii, ale něčím jiným vás zaujal, dejte mu šanci, a sejděte se s ním alespoň ještě 3x! Třeba vás, až se skutečně odhalí a sundá masku, překvapí, jak je úžasný! Může být muž vašeho života. Nenechte se ošálit iluzí prvního dojmu.

Pokud v seznamování a hledání správného partnera selháváte, je třeba získat znalosti a upravit přístup. Možná se jen seznamujete neúčinným způsobem. Dnešní způsob seznamování často vytváří chybná očekávání, která vás potom zklamou. Je třeba prozkoumat svou vztahovou historii a ujasnit si, co potřebujete k vytvoření vzkvétajícího vztahu. Současná rychlost seznamování často zabraňuje vytváření skutečné intimity a způsobuje, že ztrácíte spoustu času na cestě, která nevede tam, kam byste chtěla.

Proto je tak důležité naučit se, jak od začátku vytvořit to správné spojení se správnou osobou. Jak prezentovat svoje nejlepší kvality a jak včas položit ty správné otázky, abyste získala informace, které potřebujete k rozpoznání, jestli pokračovat dál, nebo ne. A také jak nastavit svůj vnitřní „radar“, aby vás dovedl ke správnému a kvalitnímu muži.

3 základní pravidla, která vám pomohou vyhnout se špatnému výběru:

♥ Opravdu si ujasněte, co ve vztahu chcete. Asi jste to už mnohokrát slyšela. Já to ale musím zdůraznit, protože to vnímám jako jeden z nejzásadnějších kroků ke správnému vztahu a zároveň vidím, že málokterá z mých klientek si tímto ujasňováním opravdu projde. Nemluvím o tom, jak má váš partner vypadat, ale jak se s ním chcete cítit. Chcete například někoho zodpovědného, kdo vás bude respektovat a dodržovat vaše dohody a své sliby, nebo někoho, kdo umí dělat kompromisy a nebude s vámi bojovat, někoho, kdo umí hledat v konfliktech spojovací mosty, kdo neodejde uprostřed hádky bez vyřešení? Než budete schopná takové kvality v muži rozpoznat, měla byste si je nejdřív identifikovat sama pro sebe. Jinak se budete dívat jen na povrchní věci, které vás zavedou do slepé uličky

♥ Jaká byste měla být, abyste mohla mít úspěšný vztah? Pokud chcete najít super muže, měla byste vědět, jaká byste měla být, abyste pro něj byl přitažlivá. A opět, nemluvím tady o tom, jaké byste měla mít vlasy, postavu, nebo práci. Pokud chcete po svém partnerovi, aby měl určité kvality, měla byste vědět, co naopak můžete nabídnout vy. Umíte dobře naslouchat? Umíte komunikovat trpělivě a s láskou? Rozumíte důležitosti kompromisu, místo toho, abyste vždy měla pravdu? Měla byste věnovat nějaký čas tomu, abyste zjistila, co jsou silné stránky dobře fungujících vztahů a možná na tom trochu zapracovat.

♥ Dejte si čas! Čas opravdu někoho poznat. Do hloubky. Druhého člověka nemůžete poznat za týden, dokonce ani ne za půl roku. Pokud se „chytíte“ na vlastní fantazírování, budete si myslet, že jste potkala ideál a že už takový zůstane. A to vystřízlivění je potom bolestivé. Víte, o čem mluvím! Dělejte rozhodnutí na základě faktických informací, ne fantazie. Buďte zvědavá a ptejte se. Ne jako policejní detektiv, ale jako žena, která se upřímně chce o druhém něco dozvědět.  Pokud se „zaháčkujete“ moc brzo, tak se k muži připoutáte a pak už je dost těžké, budovat zdravý vztah.

Zkrátka, abyste už nemusela zažívat zklamání, nebo další začátky, které příliš brzo skončí, naučte se seznamovat správně ♥

Přeji vám hodně úspěchů a co nejdříve toho pravého!

S láskou

Monika Trčková