Milé ženy,

muži neumí číst ve vaší mysli. Ano, je to šokující! Protože ve všech romantických hollywoodských filmech to vypadá, že ano. Bohužel v naší realitě, kde žiji já nebo vy, tomu tak zcela není.

V mojí seznamovací poradenské praxi se mě klientky často ptají, jak mají s muži komunikovat? Co mají v určitých momentech říci? Jak mají odpovídat na textové zprávy? Jak si určit hranice, když muž chce něco, na co já ještě nejsem připravená? Jak říci NE, abych ho neodradila? Jak říci ANO, abych nevypadala, že po něm moc toužím? Jak mu dát najevo, že se mi libí, abych nebyla moc aktivní? A spousty dalších otázek, které jsou důležitou součástí seznamovacího procesu.

Muži milují, pokud jim VY řeknete, co potřebujete, co chcete, jaké jsou vaše hranice a přání.

Možná už jste zaznamenala v některém z mých článků, že muži (ti kvalitní) milují, pokud jim VY řeknete, co potřebujete, co chcete, jaké jsou vaše hranice a přání. Chtějí o vás vědět všechno, a stát se toho součástí spolu s vámi. A jsou šťastní, když jim umíte přímo (ale laskavě) říct, co byste chtěla. Pokud chcete, aby vám radši zavolal, než textoval, řekněte mu to. Pokud chcete, aby on volal první vám, místo čekal, až zavoláte vy (speciálně pokud teprve začínáte), řekněte mu to. Pokud s ním nechcete rovnou spát, řekněte mu to. On prostě nebude vědět, co chcete, dokud mu to sama neřeknete.

Komunikace může buď nastartovat správný vztah, nebo ho naopak zničit. Správnou komunikaci potřebujete i ve chvíli, kdy chcete posunout svůj vztah z fáze seznamování, do fáze exkluzivity a potom do závazného vztahu.

Když se seznamujeme a vidíme daného muže poprvé, nebo podruhé, často se stydíme vyjádřit, co chceme, nebo potřebujeme. Máme strach, že budeme posuzované, že ho odradíme, dáme mu o sobě špatný obraz, vytvoříme nedorozumění a tak dále. Díky tomu znovu opakujeme situace, kdy neřekneme, co chceme, nebo se vzdáme našich potřeb, místo abychom řekly, jak to opravdu cítíme.

Na druhou stranu jsou ženy, které si řeknou: „Budu prostě otevřená a upřímná a řeknu to, jak to je!“, ale bohužel způsob, jakým svoje přání a potřeby komunikují je trochu neotesaný. A to může naopak vést k neúspěchu v seznamování. Dám vám malý příklad. Pojďme se podívat, jak můžeme komunikovat s někým, komu chceme říci, by se posadil. Můžeme to říci různými způsoby: „Sedněte si“, „Prosím přijměte místo“ anebo „Proč si sakra nesednete?“. Všechny způsoby znamenají jednu věc, ale rozdíl je v tom, JAKÝM ZPŮSOBEM  to je řečeno.

Pokud se sejdou dva lidi, kteří se ještě neznají, tak jediné, co jim napoví, jestli se k sobě hodí nebo ne, je způsob, jakým spolu komunikují.  Dobrá komunikace, naslouchání a pochopení druhého, to jsou dobré základy pro dlouhodobý vztah.

A proto je důležité, abyste dokázala vyjádřit, co potřebujete a vaše potřeby tak mohly být naplněny.

Stejně důležité je také umět naslouchat, co potřebuje on. I když jste do sebe právě bláznivě zamilovaní a zjišťujete, kolik toho máte společného, to co určí kvalitu a délku vašeho vztahu, je správná komunikace. Podívejme se tedy spolu na některé efektivní způsoby, které vám pomohou vyjádřit své potřeby bez toho, abyste zněla direktivně nebo naopak, že toho chcete moc. A pokud ON vám v tom, co mu řeknete, vyjde vstříc a ještě ho to činí šťastným, znamená to, že jste pravděpodobně potkala kvalitního partnera pro život.  

 

Udělejte si sama jasno v tom, co ve vztahu od druhého potřebujete

Je to stoprocentně váš úkol, abyste měla jasno ohledně svých potřeb. On to nemůže vědět, dokud mu to neřeknete. Takže než s ním začnete o tom mluvit, mluvte sama se sebou a zeptejte se, co opravdu POTŘEBUJETE a co je naopak jen vaše očekávání ohledně toho, co by partner MĚL dělat (tato očekávání máme většinou od rodičů, kamarádů, ze společnosti, nebo z časopisů, ale nemusí to znamenat, že je to opravdu naše individuální potřeba). Zeptejte se tedy sama sebe: Jaká moje potřeba není dlouhodobě naplňována? Co potřebuji, aby se změnilo? Je na vás, abyste to dokázala definovat, muž zkrátka není schopen na to nijak přijít. Například, pokud vás tlačí k intimnostem a vy ještě nejste připravená, řekněte mu jasně, jaká situace musí nastat, abyste se cítila natolik bezpečně, že svolíte k intimnímu sblížení. Možná potřebujete čas, možná nějakou změnu v jeho chování, abyste si byla více jistá, a možná potřebujete nejdříve jen tak vedle něj ležet a zkoušet se k němu pomalu přibližovat. Pokud od něj chcete více pozornosti, řekněte mu, jak by to mělo vypadat a jakými způsoby vám to může projevovat. Chcete dostávat květiny, nebo se více mazlit, nebo si volat během pracovního dne? On to nemůže vědět, dokud mu to neobjasníte.

Jak svoje potřeby správně vyjádřit?

Pokud chcete, aby vám muž naslouchal, místo toho, aby se stáhl nebo utekl, vyvarujte se vět, které na něj ukazují prstem a obviňují ho. To znamená vět, které říkají: TY..Například: „Nemáš pravdu“ „Nikdy mě neposloucháš“ „Zase jdeš pozdě“ „Nevšímáš si mě“ atd. Protože, když tohle děláte, on si připadá, že je v chození s vámi neúspěšný, a to je pro muže jeden z nejhorších pocitů.  Chcete-li, aby se při komunikaci vašich potřeb cítil dobře, raději řekněte: „Když se stalo to a to (doplňte, co udělal, nebo neudělal, řekl, nebo neřekl), cítila jsem se (a doplňte váš pocit). Nebo můžete říct: „Pro mě je důležité..(řekněte vaši potřebu). Nebo „Cítím se dobře, když (řekněte splnění své potřeby). Tímto způsobem dáváte pozornost vašim pocitům v určitých situacích, místo abyste útočila na něj.

Vyzdvihněte nejdříve to pozitivní

Přesně jako vy, i muži jsou rádi oceňováni a chváleni, aby věděli, kdy dělají věci dobře. Začněte konverzaci tím, že mu potvrdíte, že jste s ním ráda, že si užíváte společné chvíle s ním, a že je skvělý muž (pokud to ovšem doopravdy tak cítíte). Když začnete pozitivně, otevřete si tím dveře pro další komunikaci, která může být těžká. Určitě totiž nechcete, aby vás zastavil a nenechal mluvit, stáhl se, nebo odešel ještě předtím, než se vám podaří vaše potřeby vyjádřit.

Buďte empatická

Zlaté pravidlo je: nedělej ostatním to, co nechceš, aby oni dělali tobě. Chovejte se k němu tak, jak si přejete, aby on se choval k vám. Když s ním chcete mluvit, soustřeďte se na to, že chcete váš vztah zlepšit, ne zhoršit a buďte laskavá.

Nemluvte na něj, ale mluvte k němu, a to způsobem, aby on chtěl mluvit s vámi.

Na chvilku si promyslete, jak chcete, aby vaše konverzace dopadla, a jakou chcete nastolit atmosféru a náladu. Vždy se sama sebe zeptejte: „Čeho chci dosáhnout?“ Protože pokud chcete dosáhnout pozitivního výsledku, vaše  konverzace by měla být vedena v pozitivním a laskavém duchu.

 Vytvořte prostor pro spolupráci

Používejte věty jako: „Co si o tom myslíš?“ „Co s tím můžeme udělat?“ „Je to pro tebe v pohodě?“ abyste ho zahrnula do výsledku, na kterém byste se měli dohodnout společně. Tak máte mnohem větší šanci, že rád udělá změnu, kterou po něm požadujete. A jemu dáváte šanci se rozhodnout o tom, zda pro vás tohle, nebo tamto chce dělat, místo aby mu to bylo nařízeno ultimátem, nebo jste ho převálcovala jednostranným monologem.

Naslouchejte

Efektivní konverzace je rovnováha mezi mluvením a nasloucháním. Dejte mu prostor, aby mohl vyjádřit svůj názor a ujistěte se, že rozumíte tomu, co říká. Část toho, abychom byli vyslyšeni je, že i my umíme naslouchat ostatním. Pokud si nejste jistá, zeptejte se ho. Je to lepší, než si tvořit domněnky, což my ženy často děláme, protože si myslíme, že muži uvažují stejně jako my.

Nechte ho, aby se vyjádřil po svém

Ženy často zapomínají, že jsou ve vztahu s jinou osobou, ne sami se sebou. Muž, s kterým jste, má úplně jiné nastavení, pochází z jiné rodiny, z jiného prostředí, prošel jiným typem výchovy a hlavně, je to muž! I když si navzájem sedíte, neznamená to, že on je vaši stoprocentní kopií. Zdravé vztahy jsou kombinací toho, co máme společného a toho, co se můžeme od druhého naučit. Nechte ho, aby se vyjádřil svým způsobem, nesměrujte ho, nebo mu nepomáhejte. Pokud řekne něco, co se vám nelíbí, nebo co ve vás spustí negativní emoce, nereagujte ihned, počkejte si a zkuste se vrátit k některému z předchozích bodů.

Doufám, že vám tento článek pomohl k lepšímu pochopení, jak si říci o to, co potřebujete. A mě by moc zajímalo, co bylo pro vás v tomto článku nejdůležitější zjištění? Budu ráda, když napíšete svoje poznatky a objevy do komentářů pod článkem.

Pokud chcete dostávat moje články mailem rovnou do vaší schránky, přihlaste se na HOMEPAGE k odběru newsletteru, nebo dejte LIKE facebookové stránce Najděte se Teď, kam dávám pravidelné příspěvky a rady ohledně seznamování, mužů a vztahů: https://www.facebook.com/najdeteseted.cz/

S láskou

Monika Trčková