Stává se vám, že si přitahujete muže, kteří pro vás nejsou plně k dispozici a nejsou připraveni vám dát to, co potřebujete? Potkáváte narcisty a sobce? Stává se vám, že po několika rande najednou muž zmizí a vy nevíte proč?

Toto jsou otázky, se kterými ke mně ženy přicházejí často. A tak na ně v tomhle článku postupně odpovím.

Zas a znova potkávám muže, kteří nejsou buď fyzicky, nebo emocionálně k dispozici pro vztah, který si přeji.

Jsou muži, které potkáváte zadaní, nebo žijí daleko, nebo mají nějakou životní situaci, díky které nechtějí vážný vztah? Nebo jakoby vztah chtějí, ale neumějí se plně otevřít intimitě a hloubce vztahu a utíkají z krizových situací, nebo před vašimi požadavky, vypadá to tak, že jsou jednou nohou ve vztahu a jednou ze vztahu venku?

I mě se tohle dělo. Nejdříve jsem to nedokázala takhle pojmenovat. Když to ale bylo vztah co vztah stejné, začala jsem si všímat shodného vzorce. Později jsem pochopila, že já sama mám strach mít plnohodnotný vztah. Mám strach, že ve vztahu ztratím sama sebe. Tímpádem jsem nebyla pro vztah plně k dispozici, jedna moje část se vždy snažila zůstat „venku“.

Ve svých vztazích jsem se naučila potlačovat sama sebe, aby mě partner neopustil, nebo neodmítl. Tímhle potlačováním jsem ztrácela sama sebe. Měla jsem to tedy spojené takto: „ve vztahu vždy ztratím sama sebe“.  Abych tedy nemusela ztrácet sama sebe, přitahovala jsem si muže, kteří vztah vlastně nechtěli, se kterými ten vztah nešlo mít.

Pokud se vám to také děje, měla byste být sama k sobě upřímná a říct si, zda jste vy sama pro vztah plně k dispozici, nebo zda se díky skrytému strachu bojíte opravdu do vztahu pustit. A pokud ano, je třeba identifikovat vaše nevědomé a skryté strachy, které vás blokují v tom, prožívat skutečnou lásku a harmonické partnerství.

 

Zdá se, že každý muž, kterého potkám, je narcis. Proč si takové muže k sobě přitahuji?

Narcista má na celém světě nejraději sám sebe, ale dokud ho dobře nepoznáte, umí být společenský a okouzlující. Pokud přitahujete egoncentrické a arogantní muže, kteří potřebují ovládat a mají sklon vás srážet a sebe vyvyšovat, porušují hranice a dohody a nedbají na vaše potřeby, je pravděpodobné, že jste osoba velmi dávající, až za své hranice, tj. na úkor sebe. Narcista je přitahován k osobám, od kterých může jen brát, ale nemusí nic dávat nazpátek. K osobám, které se snaží ostatní zachránit a berou zodpovědnost za city druhých. A vy dáváte a dáváte, a to především ze strachu, že když přestanete dávat, tak vás opustí.

Abyste si mohla začít do života přitahovat kvalitní muže, měla byste odhalit své vzorce, proč tolik potřebujete pečovat o ostatní a brát si zodpovědnost za jejich pocity a za jejich štěstí. Naučte se vzít si zodpovědnost za své vlastní pocity štěstí a za svou hodnotu.

 

Došlo mezi námi k tak hlubokému spojení, ale potom zmizel. Proč? Co jsem udělala špatně?

Toto znám také velmi dobře. Tenkrát jsem sama sebe odmítala, neměla jsem se dost ráda na to, abych si vzala zodpovědnost za své pocity, svou hodnotu a bezpečí. Když se do mě někdo zamiloval a začal mi dávat všechno, co jsem si nebyla schopná dát sama, začala jsem být závislá na tom, abych nepřestala dostávat jeho lásku, což samozřejmě každého odradí. Trvalo mi pár let, než jsem se naučila mít se dostatečně ráda, abych sama sebe neodmítala, když jsem ve vztahu s ostatními.

Jakmile začnete odmítat sami sebe ve chvíli, kdy si užíváte lásku svého partnera, činíte je zodpovědnými za své štěstí a spokojenost. A to v druhém může probudit pocit, že budou brzy zahlceni, že jste jim dala na záda břemeno, které je vaše a jim nepatří a začnou pomalu brát zpátečku.

 

Jak najít lásku svého života?

Každý z nás si přitahuje do života vztahy buď z pozice sebe-odmítání, nebo sebe-lásky. Pokud si chceme do života přitáhnout milujícího partnera, který je plně k dispozici pro vztah, musíte se sama stát tou osobou, kterou chcete přitáhnout. Ti, co žebrají o lásku, si přitáhnou ty, co mají nedostatek lásky. Ti co hodně dávají, si přitahují ty, co jsou zvyklí jen brát. Oběti si přitahují ty, co je budou zneužívat. Ti, co nejsou pro vztah plně otevření, si přitáhnou někoho, kdo není nějakým způsobem k dispozici.

Abyste si mohla přitáhnout lásku svého života, potřebujete se stát milující a otevřenou ženou. A tou se stanete tak, že se začnete učit milovat sama sebe. Začnete být zodpovědná za své vlastní pocity, za své vlastní štěstí, bezpečí a vlastní hodnotu.

Klientky, které se mnou pracují a naučily se milovat sami sebe na všech úrovních, si do života přitahují milující partnery.

 

To, co si přitahujete do života je o frekvenci, na které vibrujete.   

Pokud sama sebe odmítáte některým z následujících způsobů, vaše frekvence je nízká. A nízká frekvence, přitahuje zase jen nízkou frekvenci – lidi, kteří sami sebe nemají rádi, a s kterými vztahy nebudou nejrůžovější.

  • Ignorujete své pocity
  • Soudíte se a kritizujete
  • Máte různé, větší, či menší závislosti, abyste sama sebe otupila a necítila se (a své pocity)
  • Činíte ostatní zodpovědné za vaše vnímání vlastní sebehodnoty a bezpečí

 

Jak už jsem psala výše, pokud chcete milujícího partnera, musíte se naučit milovat se, místo toho, abyste se odmítala.

S láskou

Monika Trčková