Láska je to, po čem v životě toužíme nejvíce. Ale často, když se láska v našem životě objeví, začne postupem času vyvolávat různé druhy negativních reakcí a chování. Začneme se chovat a jednat způsobem, který ničí náš vztah. Utíkáme. Jsme naštvaní. Kritizujeme. Nemluvíme s tím druhým. Držíme si potřebnou vzdálenost. Cítíme, že nás něco dusí. Bojujeme spolu. Cítíme úzkost..A tak dále..

Připomíná vám to něco?

Tohle je velmi častý scénář průběhu vztahů:  začíná to neuvěřitelným okouzlením a napojením. A především sexuální přitažlivostí. Máte pocit, že jste našla toho pravého, a že konečně budete moci zažívat blízkost, po které jste toužila. Našla jste někoho, kdo vás bude milovat bezpodmínečně, naslouchat vám, když jste zranitelná, nebo skleslá a podpoří vás, když se vám děje něco nemilého. Našla jste nejlepšího přítele, důvěrníka a úžasného milence.

Ale po nějakém čase se začnou objevovat trhliny..On se najednou, z ničeho nic chová jinak. Odtažitě. Bez zájmu. Není k dispozici. Je nepříjemný. A vy se tudíž také začnete chovat jinak. A cítit jinak. Jste zlomená. Láska vás opět zklamala. Začnete pochybovat sama o sobě. Proč si vybíráte takové vztahy? A přemýšlíte, proč je tak těžké vytvořit fungující vztah. Myslela jste si, že tentokrát je to jiné. A pak se zase všechno rozpadlo.

 

LÁSKA JE NEJLEPŠÍ VĚC V NAŠICH ŽIVOTECH. ALE ZÁROVEŇ SE JÍ TAKÉ NEJVÍCE OBÁVÁME.

 

I přesto, že většina z nás touží po uspokojivém a naplněném vztahu, plném blízkosti a lásky, hodně lidí se potýká naopak se samotou, odpojením a zraněními. Nikdy nezažili lásku, jako bezpečný přístav plný radosti a vzájemného oslavování se. Co způsobuje toto odpojení? Proč to, co chceme v životě nejvíce, je tak těžké získat a udržet?

Důvod je ten, že láska má moc a sílu vynést na světlo všechny naše skryté  a nejhlubší touhy, ale také naše zranění z minulosti.  Láska funguje jako „kosmická baterka“ jejíž světlo osvětluje problémy v nás samých, kterých si ani nejsme vědomi, a které nám nedovolují mít láskyplné vztahy. A tyto problémy se ukazují jako odcizení, vztek, úzkost, podrážděnost a osamocení. Většinou si vůbec neuvědomujeme, co se vlastně děje.

Jediné, co víme a cítíme je, že se najednou náš partner začíná oddalovat, nebo cítíme  znechucení, nebo vztek ohledně jeho chování. Vůbec nám nedochází, že je to díky našim skrytým emocím, strachům a vzorcům. Reagujeme na symptom, ne na příčinu. Místo, abychom nechali lásku proudit směrem k nám (po čemž toužíme), tak ji od sebe začneme pomalu a nevědomě odstrkovat. Tím, že se odtáhneme, místo abychom se přiblížili, i když nás chování druhého zranilo. Tím, že obviňujeme a kritizujeme, místo abychom se snažili pochopit druhou stranu. Nebo tím, že mlčíme, či odpíráme intimitu, místo abychom si na rovinu řekli o to, co potřebujeme.

Vaše problémy se ale budou stále dokola vracet, pokud se nepodíváte na jejich skutečnou příčinu. Tím, že nerozumíte problému, tak nemůžete vědět, jaké je správné řešení. A tak se vám chce: utéct, ukončit vztah, obviňovat toho druhého, nebo hledat uspokojení kdekoliv jinde. Ale problémy nezmizí, pokud utečete. V dalším vztahu se objeví znova. A znova. Budou se opakovat a často i zvětšovat, dokud nepochopíte, co se skutečně děje. Jakmile se naučíte s vašimi problémy pracovat, můžete zastavit tyto skryté síly, aby podkopávaly vaše milostné životy.

Pak můžete začít tvořit vztahy, které jste vždy chtěla – plné radosti, lásky a vděčnosti. Je třeba, abyste se podívala na všechno, co jste se za svůj život o lásce, opačném pohlaví, o vztazích a především o komunikaci mezi partnery naučila.  Je třeba změnit postoj k tomu, jak láska a vztahy fungují! Ptejte se sama sebe:

Čeho se bojím a kde utíkám, nebo útočím? Jaký pocit, nebo jaká představa scénáře ve vztahu je pro mě nejhorší, z čeho mám největší paniku?  Přemýšlím ve vztahu jako MY DVA, nebo jsem spíš zaměřena na uspokojení svých potřeb? Tvořím ve vztazích radostně, nebo jsem spíš obětí toho, co se děje? Jsem uvolněná, nebo spíše zažívám úzkost? Umím komunikovat své potřeby? Stydím se za něco, co bych chtěla, nebo potřebovala? Bojím se projevit taková, jaká jsem, abych druhého neodradila? Co je zpravidla podstatou našich hádek? Jaký je můj automatický vzorec, když partner udělá něco, co není podle mých očekávání? Když komunikuji, vytvářím pole pro dohodu a kompromis, nebo pro hájení svých zájmů a odpojení od druhého? Pokud se ode mě partner oddaluje, kde a na jaké úrovni se od něj oddaluji já? Když se do hloubky podíváte na vaše vztahové chování, vidíte něco, co duplikujete po svých rodičích?

Až prohlédnete své strachy, a především nevědomý strach z přílišné blízkosti a zjistíte, že výše uvedené typy vztahů jste si vlastně přitahovala díky svému vnitřnímu nastavení a obavám, můžete to začít měnit. A začít se učit, jak tvořit vztahy, kde jste uvolněná a šťastná. Vztahy, které jsou hluboce intimní a láskyplné. A budete se cítit svobodná tak, jak jste to ještě nikdy nezažila. To je to, co si zasloužíte, po čem toužíte a co je pro vás rozhodně možné. Přestaňte být obětí života, a začněte si ho tvořit!

Na závěr bych chtěla říct poslední věc. Nerada bych, aby tento článek vyzněl tak, že za všechno můžete vy a váš partner je svatoušek. Vždycky jste v tom 50 na 50. A protože podle zákona přitažlivosti podobné přitahuje podobné, je víc než pravděpodobné, že oba máte stejné, nebo podobné typy zranění z minulosti a vzájemně si je ve vztahu přehráváte. Proto je důležité, abyste si výše uvedené otázky položili oba, a abyste na změně vašeho fungování začali pracovat společně. Pokud jeden chce a druhý ne, je lepší ze vztahu odejít a podívat se na své problémy v klidu, v období samoty a zvýšit tak pravděpodobnost, že příště už potkáte někoho, s kým bude jednoduché láskyplný a dlouhodobý vztah vytvořit.

I když je tento článek napsaný v ženském rodě, je úplně stejně platný pro opačné pohlaví. Pokud s vámi výše uvedený text rezonuje a nevíte, jak a kde začít, můžete se objednat ke mě na konzultaci a společně se podíváme na vaše strachy a problémy v lásce.

S láskou

Monika Trčková