Dobrý den moji milí,

když se ocitnete v nějaké ohrožující situaci, například na vás útočí medvěd, je jednoduché identifikovat, co cítíte, totiž, že máte strach. Víte, že ten strach vám způsobila situace, že jste v ohrožení života. Strach je velmi užitečná emoce, protože nás chrání. Hlídá naše bezpečí. Díky němu se nepouštíme do život ohrožujících situací. A pokud se v nějaké takové situaci ocitneme, strach nás nažene do akce. Například utečeme. Nebo naopak ustrneme na místě, to podle toho, co daná situace vyžaduje.

No ale v oblasti vztahů je už o něco obtížnější strach identifikovat. Protože vaše tělesné reakce nejsou tak silné a jednoznačné, jako když potkáte medvěda :o))

Moje praxe ukazuje, že mnoho lidí, kteří nemají partnera, vlastně trpí strachy ze vztahu. Můžeme to také nazvat strachem z intimity. No a tyto strachy, jak už jsme si řekli, mají za úkol vás držet v bezpečí.  Bohužel vás ale zároveň drží daleko od lásky. Pojďme se podívat na dva základní typy strachů a zkuste se zamyslet nad tím, zda-li se vás to týká a co způsobuje, že jste stále nezadaní.

Strach z opuštění

Žít v láskyplném a intimním vztahu vyžaduje, abychom byli ochotni riskovat. Pokud chceme  doopravdy poznat toho druhého a vytvořit s ním blízký vztah, musíme se otevřít své zranitelnosti. Ovšem ve chvíli, kdy se rozhodneme být s někým, kdo nás bude milovat, musíme zároveň počítat s tím, že nás může opustit. A to je pro někoho hrozná představa. Že někomu plně otevřete své srdce a pak zjistíte, že váš vztah nefunguje. Strach v této situaci je jasný: bojíte se bolesti ze zlomeného srdce. Zvlášť pokud hledáte už delší dobu toho správného partnera, nechcete si představit, že by to zase nemuselo vyjít a tak stupňujete své požadavky, anebo máte přehnaná očekávání, která vám brání jít ve vztahu do hloubky. Vaše podvědomí si dokola opakuje tuhle rovnici: pokud se nedostanu s partnerem do velké blízkosti a intimity, nemusím se ničeho obávat. A tak hrajete určité role, které vás drží ve vztahu s druhou osobou na povrchu.

Pokud chcete zažít opravdovou a hlubokou lásku, stojí za to riskovat. Riskovat, že můžete být zase zraněni. Stojí za to otevřít se a být zranitelní. Stojí za to, „odevzdat“ se procesu sbližování. Bez toho nemůžeme doopravdy růst a naše životy nemohou být tak bohaté a naplněné, jak bychom si přáli.

Strach ze ztráty sama sebe

I přesto, že si z celého srdce přejete dlouhotrvající a láskyplný vztah, nějaká část ve vás se možná obává toho, že ztratíte svoji svobodu. Když jste single, máte spousty svobody – sami rozhodujete, co uděláte se svým volným časem a co jsou vaše priority. Při představě blízkého vztahu vyvstává strach z toho, že ztratíte sami sebe, svoji samostatnost a svůj osobní prostor. Že si neuhlídáte svoje vlastní hranice. Že vás vztah natolik pohltí, že nebudete moci pokračovat v životě, jaký žijete teď.

Pokud nezačneme budovat nejdříve vztah sami k sobě a nenaučíme se ve vztahu jasně určovat své hranice a komunikovat naše potřeby, můžeme se snadno stát „otrokem“ lásky. Přizpůsobujeme se partnerovi, snažíme se ve všem vyjít vstříc, začínáme žít jeho nebo její život, ztrácíme se v tom, kde je náš prostor, kde je společný prostor a kde už je prostor partnera. Máme pocit, že ztrácíme sami sebe a to je velmi náročné ustát. Pokud tohle nezměníme, bude nás naše nevědomí držet stále single.

Jak poznám, že mám některý z těchto strachů?

Tyto dva typy strachů se projevují různými způsoby. Někteří lidé jsou velmi vybíraví ohledně budoucího partnera. Stále čekají na vysněný ideál, který ovšem nepřichází. A tak se stávají věčnými hledači. Jiní jsou úzkostliví ohledně seznamování, anebo mají na partnera neopodstatněná očekávání. Pokud už jsou ve vztahu, nevědomě rozpoutávají zvláštní napětí, jako kdyby stále nebylo něco v pořádku.

Pokud se vám zdá, že najít skvělého partnera a vytvoření zdravého vztahu je jako střílet na terč v úplné tmě, možná trpíte strachem ze vztahu. Ten působí zároveň s vaší touhou po krásném vztahu, a proto můžete mít pocit, jakože stojíte na místě, anebo že cokoli v oblasti seznamování uděláte, nevede k výsledkům, jaké byste chtěli.

Jakmile ale svoje strachy identifikujete a rozpustíte, osvobodíte se z jejich moci. A potom začne láska proudit do vašich životů a vy konečně najdete klidný přístav v naplňujícím vztahu, který jste si vždycky přáli.

S láskou a úctou

Monika Trčková